5 december 2011

Lite tur kanske?

Känns faktiskt som om min jäkla otur har vänt lite. Turen till sjukhuset i fredags gick ju bra. Vi sa att det kändes som om nyttig övning att åka dit med tanke på hur jobbigt vi tyckte att det var sist. Positiv var iaf upplevelsen.

Haft en tuff helg med hög feber och svårt att andas. Men det har släppt lite idag. Har varit på sjukhuset för att operera i ögonen. en skada jag fått av graviditeten. men när jag kom dit tyckte doktorn att det såg så bra ut att det inte behövdes göras något åt nu. Han ville träffa mig igen i vår. Vilken bra julklapp!!! Jag som varit så rädd och orolig för det här. Snällaste M följde med som moraliskt stöd. Gott att ha en sådan vän vid sin sida <3

När nu allt känns lite lättare så tog jag mod till mig och tog tag i något jag funderat länge på. Jag skickade följande mail till patientnämden i Göteborg;


Hej!
För det första vill jag säga att detta mail inte alls handlar om att jag är missnöjd med vården jag har fått och får. Men jag har en fundering som jag och flera av mina bekanta funderar över. Vet inte om ni kan hjälpa mig men kanske :-D
 
Jag är en person som åker bil till sjukhuset. Precis som många andra. Jag åker inte till sjukhuset för att det är så fantastiskt roligt eller för att jag ibland ens vill. När jag väl kommer dit ska jag parkera min bil. Varje gång funderar jag över vart mina skattepengar försvinner någonstans. Jag måste nämligen betala 10 kr per timma från åtta på morgonen tills åtta på kvällen. Sedan är det tre kronor per timma. Jag funderar över varför parkeringsavgiften på våra sjukhus i Göteborg är så pass hög som tio kronor i timman. Som jag sa innan så är det med mig som med många andra att vi faktiskt måste parkera vid sjukhuset. Det finns ingen maxtaxa och jag kan få betala ca 130 kr per dygn för att bara vara på sjukhuset. Utöver de pengar jag sedan lägger på att få vård.
 
Att betala för vård som vi alltid gjort tycker jag inte är något att diskutera men varför ska jag betala så mycket för att ställa min bil på ett ställe där jag redan betalar med hjälp av mina skattepengar. Att jag dessutom ibland måste springa ikapp med parkeringsvakten för att inte få böter känns helt orimligt. Var är medmänskligheten och etiken i detta läge????
 
Med siffror saxade direkt från Sahlgrenskas egen hemsida får vi reda på följande :
En vanlig dag på sjukhuset har vi:
  • 30 förlossningar
  • 500 akutbesök
  • 2200 läkarbesök
Räknar man lite lågt på dessa siffror så kommmer man fram till följande.
Om Akutbesöken och läkarbesöken betalar för ca 3 timmars parkering á 10 kr blir det 81000 kr per dag i inkomst för sjukhuset i form av BARA parkeringsavgifter.
Räknar man på förlossningarna och räknar med att de betalar för 12 timmar så blir det 3600 kr perr dag.
 
Om man sedan slår ut detta på ett år blir det nästan 31 miljoner!!!!! kronor i bara parkeringsavgifter. Är detta rimligt? Vad kostar det att driva parkeringarna? Kan det kosta 31 miljoner? Jag tycker det här känns totalt orimligt och vill väcka frågan för diskussion. Kan man inte åtminstone få till att man har en maxtaxa per dag. Vi patienter har det tufft nog ändå utan att behöva springa ikapp med parkeringsvakter och lägga ut orimliga summor på att ställa vår bil som i vissa fall krävs för att vi över huvudtaget ska kunna ta oss till vården. Jag hoppas ni kan hjälpa mig att väcka denna fråga på rätt ställe och föra upp den i ljuset.
 
Med vänliga hälsningar
XXXXX ( mitt namn )

Kände mig som en gnällkärring men vill ändå väcka frågan.

31 miljoner är ganska mycket pengar för att ha hand om ett par parkeringsplatser. Eller vad tycker du?

Kram från gnällkärringen
Bubblan