14 februari 2012

Alla hjärtans dag

Ja det här inlägget ska inte egentligen handla om alla hjärtans dag men jag kom inte på något bättre ;-) jag tycker alla hjärtans dag är ett rätt fånigt påfund, men visst jag kan tala om för mina älskade att jag älskar dem lite extra en sådan dag så de inte känner sig bortglömda i denna kommersiella yra.

Här hemma går livet vidare i sin gilla takt. Både jag o maken är oerhört trötta eftersom det gäller att mata Smul mitt i natten två gånger. Det tar tid eftersom man ska värma mjölk o amma o byta blöja o allt sånt. Men vi hoppas att det snart ska gå att amma helt o hållet. I natt slog han rekord den lille o ammade 30 minuter alldeles själv, duktig tycker vi men sjukvården tycker inte att det räcker. Hmmm, grrrr eller något. Nu har vi i alla fall hemsjukvård som kommer två gånger i veckan o väger honom o kollar sonden. Tre veckor trodde de att vi skulle få behålla den, jag bara längtar tills den ska bort. Stackars maken är så trött att jag nästan är orolig för honom. han går ju liksom inte på ammningshormoner som jag, fast jag är också rätt trött ska jag säga dig.

Det känns gott att vara hemma o kunna pyssla om hästarna också. Idag ska jag för första gången sedan i november gå vår runda med min äldsta häst. Den tar 40 minuter att gå, ska bli spännande att se hur jag orkar det. Som tur är får jag gott sällskap av en av våra goa hyresgäster. För övrigt har jag klurat en del på det här med tömkörning.


Här är en bild på mig o lillhästen i steg två av vår körning. Vi började med tömkörning ganska tidigt. Han var nog ett och ett halvt år och sedan höll vi på i ett år ungefär. När han fyllt två började vi med att dra släpa. Här på bilden är vår paddock som vi harvade ofta. I början med en vanlig EU-pall och sedan med harven du ser på bilden. Självklart finns det risker med att harva så här men jag har haft den otroliga turen att ha en extremt lugn häst. Varje steg har gått så oförskämt enkelt att både jag o andra har undrat. Det jag klurar på är hur mycket folk i allmänhet tömkör sina hästar. Gör de det för inridningen eller inkörnings skull. Jag gjorde det för inkörningens skull men insåg senare att jag hade väldigt god nytta av det i ridningen. Att sätta på både sadel o vagn har känts som en förlängning av tömkörningen och jag har haft min häst miljötränad tack vare tömkörningen redan i stegen som kom sedan.

Det här är en bild från vår allra första westerntävling. Lillkillen är riden ca 8 månader, maximalt 1 gång per vecka. Vi slog färdigutbildade hästar. Jag tror grundarbetet jag hade gjort verkligen hade nytta här. Vi kunde reglera tempo och hade fin styrning trots så lite ridning.

Sista bilden för idag är en bild på när vi kört ca 8 månader och var iväg på en rasparad. Det tog två timmar! att köra runt travbanan 2 varv men lillen höll sig lugn o fin. Många blev imponerade när de hörde hur ung min häst var då och hur lite han var körd. Bredvid mig i vagnen på bilden sitter hästens uppfödare som träffade honom för första gången sedan han flyttat till mig. Kändes extra kul att kunna bjuda på en tur med min underbara häst.

Så vart ville jag då komma som avslutning på detta inlägg? Jo jag tror att tömkörning är fantastiskt viktgit och att man har det igen hur många gånger som helst om man gör ett bra grundarbete med det. Vad tror du om tömkörningen???

Kram 
Bubblan